معرفی آثار عطار نیشابوری در کتابخانه و کانال های فضای مجازی پیام رسان بله کتابخانه های عمومی
معرفی آثار عطار نیشابوری : عطار نیشابوری یکی از پرکارترین و فعالترین شاعران ایرانی به شمار میرود و بنا به روایات بیش از ۱۸۰ اثر گوناگون از خود بهجای گذاشته که حدود ۴۰ عدد از آنها به شعر و نثر است. این شاعر بزرگ دارای تالیفات و تصنیفهای بسیاری بوده که بیشتر آنها منظوم هستند. روایت است که عطار به تعداد سورههای قرآن، ۱۱۴ تصنیف از کتاب، رساله، نظم و نثر نوشته است. از ویژگیهای اشعار این شیخ بزرگ میتوان به شیوایی، سادگی و روان بودن آنها اشاره کرد که به زیبایی در آثار او مشهود است.
مصیبت نامه عطار: یکی از آثار مشهور و معروف عطار را میتوان مصیبت نامه برشمرد که از آثار منظوم این شاعر بوده و شامل ۷,۵۳۹ بیت و ۳۴۷ حکایت است. مصیبت نامه در قالب مثنوی سروده شده و عمق عرفانی بسیار بالایی دارد که با هیچ یک از آثار او قابل مقایسه نیست. در اشعار این شیخ، سوز و درد خالصانهای وجود دارد که آن را در کمتر شاعری میتوان یافت. عطار این اثر خود را در دوران پختگی خود سروده است، به همین خاطر آن را نسبت به سایر آثارش، خاصتر کرده است. برخی بر این عقیدهاند که انتخاب نام «مصیبت نامه» برای این اثر عطار به دغدغه فکری او درباره این مسئله اشاره دارد که بین دو راهی شریعت و طریقت، چگونه میتواند بهدنبال حقیقت باشد؛ اما بنا به گفته عطار، دلیل این نامگذاری رنج و سختی در استخراج معانی، ترتیب مضامین، آراستگی و ترکیب الفاظ است. بخش آغازین مصیبت نامه عطار با مدح پروردگار، مدح محمد، ذکر معراج و ستایش خلفای راشدین و حسینی آغاز میشود و در ادامه به تفسیر ۴۰ مقاله میپردازد که هرکدام شامل چندین حکایت است.
منطق الطیر عطار: یکی دیگر از آثار معروف عطار را میتوان منطق الطیر معرفی کرد که با نام مقامات الطیور هم شناخته میشود. منطق الطیر منظومهای مثنوی به زبان فارسی و مشتمل بر ۴۴۵۸ بیت است. واژه منطق الطیر در زبان عربی بهمعنای «زبان مرغان» است ثن میدهد. منطق الطیر عطار یکی از آثار جاویدان ادب فارسی به شمار میرود و کتاب آن علاوه بر ایران، در هندوستان و کشورهای اروپایی هم به چاپ رسیده است. منطق الطیر یک منظومه مثنوی به زبان فارسی و دارای ۴۴۵۸ بیت است شرح داستان منطقالطیر بدین شکل است که گروهی از مرغان برای جستوجوی پادشاه خود سیمرغ، سفری را آغاز میکنند. در هر مرحله، گروهی از مرغان از راه بازمیمانند و به بهانههای مختلفی به مسیر ادامه نمیدهند، تا اینکه پس از عبور از هفت مرحله که عطار آن را هفت وادی یا هفت شهر عشق مینامد، از میان گروه انبوهی از پرندگان تنها ۳۰ مرغ باقی میمانند و با نگریستن در آینه حق درمییابند که سیمرغ در وجود خود آنها است. در نهایت با این خودشناسی مرغان جذب هیبت خداوند شده و حقیقت را در وجود خود پیدا میکنند. این هفت وادی بنا بر گفته عطار بهترتیب طلب، عشق، معرفت، استغنا، توحید، حیرت و فقر است که سرانجام به فنا میرسد. این اثر از عطار به زبان فرانسوی، کردی و ازبکی نیز ترجمه شده است.
تذکره الاولیا: تذکره الاولیا کتابی از عطار نیشابوری به زبان فارسی است که در شرح حال ۹۷ نفر از مشایخ صوفیه نوشته شده و هدف از آن الگوبرداری از سیره عملی و گفتاری آنها است. این کتاب شامل مقدمه و ۷۲ باب میشود که هر یک به زندگی و سخنان یکی از عارفان و مشایخ میپردازد. تذکره الاولیا بهمعنای یاد دوستان خدا است.
ورود به سیستم
ارسال پیغام
نکته : شماره ثبت, شماره رکورد و یا هر داده ورودی که باعث بروز خطا شده است را در متن بازخورد ارسال نمایید.